Dacă ești iubitor de fitness sau de sport în general, cuvântul “electroliți” nu îți este cu siguranță străin. Ca o emblemă pe băuturile și suplimentele sportive de pretutindeni, electroliții sunt cei mai buni prieteni ai unui atlet. Cu toate acestea, ceea ce mulți dintre noi nu realizăm imediat este că avem nevoie cu toții de electroliți.
Termenul de “electroliți” poate părea complicat (cu siguranță, un pic complicat de pronunțat!), dar, practic, aceștia sunt minerale esențiale (de ex. sodiu, calciu și potasiu) ce joacă un rol cheie în buna funcționare a organismului. Dacă te gândești la corpul tău ca la o mașină care funcționează cu carbohidrați și grăsimi drept combustibili, atunci electroliții sunt uleiul de motor al mașinii tale. Aceasta nu funcționează exact cu ulei de motor în sine, dar cu siguranță nu ar putea funcționa fără el. Iată cât de importanți sunt electroliții - nu doar pentru sportivi, ci pentru noi toți. Cum acționează electroliții? Acum că am stabilit cât de importanți sunt electroliții, haide să abordăm subiectul mai în detaliu.
Ce anume fac electroliții pentru corpul tău?
Diferiți electroliți joacă roluri diferite (mai multe despre acest lucru în lista de electroliți de mai jos) dar, în general, sunt esențiali pentru:
- Reglarea nivelurilor de lichid din plasma sangvină și din corp
- Menținerea pH-ului (acid/alcalin) din sânge în intervalul normal (ușor alcalin, 7,35 - 7,45).
- Facilitarea contracțiilor musculare, inclusiv a bătăilor inimii
- Transmiterea semnalelor nervoase de la inimă, mușchi și celule nervoase către alte celule
- Coagularea sângelui
- Construirea de noi țesuturi
După cum îți poți imagina, toate acestea sunt funcții vitale de care ai nevoie pentru viața de zi cu zi. Prin urmare, este foarte important ca, pe lângă o dietă sănătoasă și un consum adecvat de apă, să-ți menții și un nivel echilibrat de electroliți (adică, ai citit mai sus că ai nevoie de electroliți pentru ca inima ta să bată??).
Când ar trebui să iei electroliți?
Acum, probabil că te gândești: Bine, deci sunt importanți, și trebuie să menținem un nivel echilibrat de electroliți... dar cum știu când risc să nu am suficienți electroliți în organism? Cum știu când trebuie să iau electroliți? Ei bine, pentru a simplifica lucrurile, iată câteva situații care ar putea necesita un supliment de electroliți - ca să știi la ce să fii atent.
- Dacă ai făcut exerciții fizice timp de o oră sau mai mult
- Dacă ai pierdut lichide ca urmare a vărsăturilor sau diareii persistente, transpirației sau febrei.
- Dacă suferi de o boală renală acută sau cronică
- Dacă iei medicamente, cum ar fi steroizi, diuretice și laxative.
Cum se poate spune cu siguranță că majoritatea oamenilor nu suferă de boli cronice de rinichi și nu iau zilnic medicamente precum steroizi și laxative, concluzia cheie este următoarea: atunci când transpirăm, pierdem electroliți. Dacă nu ai băut sau nu ai mâncat suficient, sau pierzi mai multă apă decât ai băut (sub formă de transpirație după sport sau efort fizic), atunci probabil că trebuie să-ți faci un plin de electroliți.
Care sunt componentele cheie ale electroliților?
Dacă ai citit până aici, cu siguranță ești suficient de odihnit pentru a rămâne concentrat, așa că, sunt șanse să fii bine încărcat cu electroliți - bravo ție! Dar, pentru zilele când aceasta nu se întâmplă, cu ce electroliți trebuie să te reîncarci și ce pot face aceștia pentru tine? Să aflăm mai multe în această listă de componente ale electroliților.
Sodiul - Regele
Sodiul este unul dintre cei mai importanți electroliți, deoarece ajută la reglarea nivelurilor de lichid din afara celulelor. După cum probabil poți ghici, este, de asemenea, unul dintre electroliții care se pierd cel mai mult prin transpirație (de aceea, transpirația are o tentă sărată!). Întrucât sodiul poate atinge (frecvent) niveluri sub medie în timpul antrenamentelor în climatele calde sau pe durate mai mari de o oră, consumul unei băuturi cu electroliți care reface sodiul poate contribui la îmbunătățirea rezistenței și a performanței tale sportive.
Potasiu - Consilierul regal
Potasiul și sodiul lucrează mână în mână. În timp ce sodiul reglează nivelul fluidelor din afara celulelor, potasiul ajută la reglarea fluidelor din interior. Mai mult, potasiul este și el crucial pentru contracția mușchilor și pentru a susține o tensiune arterială normală.
Clorul - Regina
Al doilea cel mai bogat electrolit din organism, după sodiu. Împreună cu sodiul și potasiul, principalul rol al clorului este de a ajuta organismul să mențină un echilibru normal al fluidelor.
Magneziul – Cheful regal
Magneziul joacă un rol cheie în transformarea alimentelor și a nutrienților lor în energie. Creierul și mușchii tăi, în special, se bazează foarte mult pe magneziu pentru funcțiile lor respective. Mai mult, magneziul este necesar pentru contracția și relaxarea mușchilor, pentru buna funcționare neurologică și pentru eliberarea neurotransmițătorilor. Acesta este motivul pentru care, dacă ești predispus la crampe musculare, reîncărcarea rezervelor de magneziului și potasiu poate ajuta la ameliorarea situației.
Calciu – Gardianul regal
Fiind cel mai abundent mineral din organism, calciul este esențial pentru ca mușchii să se miște și nervii să transmită mesaje între creier și fiecare parte a corpului tău. Refacerea calciului este deosebit de importantă pentru sportivi, deoarece calciul și alte minerale se pierd uneori prin transpirație.
Fosfatul – Medicul regal
După calciu, fosfatul este al doilea cel mai abundent mineral din organism. La fel cum potasiul și sodiul merg mână în mână, fosfatul și calciul lucrează împreună pentru a construi oase și dinți puternici. Fosfatul se găsește în multe băuturi cu electroliți, deoarece ajută la combaterea durerilor musculare după un antrenament, la recuperarea sportivă și la o rezistență sănătoasă.
Bicarbonatul – Majordomul regal
Un electrolit ce menține ordinea și echilibrul, bicarbonatul este deosebit de important în menținerea valorii pH-ului din organism. Refacerea rezervelor de bicarbonat este esențială după ce ai avut o criză de stomac căci bicarbonatul se pierde frecvent în cazul diareii și acest lucru duce la un dezechilibru în reglarea acido-bazică.
De ce am nevoie de electroliți atunci când fac sport?
Deși am spus încă de la început că toată lumea are nevoie de electroliți (repet: chiar ne referim la toată lumea), electroliții sunt deosebit de importanți atunci când faci sport/ai un stil de viață foarte activ din punct de vedere fizic. Acest lucru se datorează pur și simplu faptului că pierderea de electroliți are loc în principal prin transpirație și dacă nu închei un antrenament ud leoarcă de transpirație, chiar mai poți spune că ai făcut sport?!
Mai simplu, ori de câte ori corpul transpiră, acesta consumă din rezerva noastră de nutrienți și lichide. Și astfel, este esențial ca sportivii să se reîncarce cu electroliți pe tot parcursul și, cel mai important, după un antrenament, pentru a ajuta organismul să își recupereze echilibrul, și să prevină dezechilibrul electrolitic. Ca bonus, caracteristicile individuale ale electroliților, cum ar fi magneziul, potasiul și fosfatul, ajută, de asemenea, la optimizarea performanței sportive și a recuperării.
Pe locuri, fii gata, dizolvă un cub!
Acum, că știi ce beneficii îți aduc electroliții ție și corpului tău, este normal să vrei băuturile cu electroliți. Din fericire pentru tine, avem chiar aici tot ceea ce cauți: trei arome delicioase de electroliți. Spre deosebire de băuturile sportive cu electroliți, aromele noastre sunt răcoritoare, fructate, fără zahăr și calorii - un adevărat calmant pentru sete, dacă putem spune așa! De asemenea, toți acești electroliți valoroși sunt ambalați în cuburi mici și practice, astfel încât sunt ușor de luat oriunde mergi. Ia-ți Sticla preferată, îmbogățește-ți apa cu electroliți și haide să începem antrenamentul.
P.S: Sperăm că ai aflat câteva lucruri noi despre electroliți. Dacă vrei să afli mai multe despre băuturile cu electroliți, consultă acest articol aici.