Tonicitate: Ce înseamnă hipotonic, izotonic și hipertonic?

Tonicitate: Ce înseamnă hipotonic, izotonic și hipertonic?

.
Ce sunt electroliții? Citire în curs Tonicitate: Ce înseamnă hipotonic, izotonic și hipertonic? 9 minute Următorul Ce sunt electroliții?

Pare simplu. Atunci când faci exerciții fizice, transpiri. Atunci când faci exerciții intense sau prelungite, transpiri și mai mult. Transpirația este formată din apă și electroliți, cum ar fi sarea, așa că, atunci când faci exerciții fizice, corpul tău își epuizează treptat rezervele de electroliți. Prin urmare, o băutură sportivă alcătuită din apă și electroliți ar fi o soluție benefică pentru a susține atât performanța, cât și hidratarea rapidă.

Încă din anii 1980, sportivii au fost pregătiți să-și potolească setea și să-și refacă echilibrul electrolitic cu ajutorul unor formule special concepute, ceea ce a determinat dezvoltarea rapidă a unei piețe bazată pe importanța vastă a înlocuirii lichidelor. Câțiva ani mai târziu, și industria băuturilor sportive are multe de oferit, dar este important să înțelegem cele trei tipuri diferite de băuturi energizante sportive disponibile: hipotonice, izotonice și hipertonice.

Principala diferență între soluțiile hipotonice, izotonice și hipertonice este că soluțiile izotonice sunt soluții care au presiuni osmotice egale, în timp ce soluțiile hipotonice sunt soluții care au o presiune osmotică mai mică, iar soluțiile hipertonice sunt soluții cu o presiune osmotică ridicată.

Pentru a înțelege mai bine aceste diferențe, o scurtă explicație în jurul tonicității este necesară. Pe scurt, tonicitatea unei băuturi măsoară concentrația de zahăr și săruri în comparație cu concentrația găsită în corpul uman, în principal în sânge.

Ce înseamnă hipotonic?

O soluție hipotonică este o soluție cu un nivel scăzut de tonicitate. Ea are o concentrație mai mică de săruri și zaharuri decât cea din sânge și, prin urmare, este absorbită cu o viteză mai mare.

Atunci când o soluție, în acest caz apa, are o concentrație mai mică de săruri și zaharuri decât concentrația unei celule, de exemplu a unui globule roșii, presiunea osmotică este mai mică - presiunea osmotică este presiunea necesară a fi aplicată pentru a evita mișcarea acestui solut prin membrana semipermeabilă (o membrană biologică sau sintetică care permite trecerea moleculelor și a ionilor). Această mișcare este deseori menționată ca fiind un flux osmotic.

Rezultatul celor de mai sus este o mișcare netă de apă în celulă, ceea ce face ca aceasta să se umfle și, în cele din urmă, să explodeze (plasmoliză). Acest tip de explozie acționează pentru a egaliza concentrația soluțiilor din interiorul și exteriorul celulei. În acest caz, presiunea osmotică care trebuie aplicată pentru a opri mișcarea este mai mică - mișcare mai ușoară și cu o viteză mai mare.

Această mișcare netă trebuie să îndeplinească o stare de echilibru; fiecare sistem, în acest caz corpul uman, are nevoie de echilibru pentru a asigura o funcționare optimă.

În mod tradițional, sarea și zahărul au rolul de a conserva alimentele prin distrugerea microorganismelor care contribuie la alterarea acestora; dar dacă ne uităm la o soluție hipotonică și la concentrația mai mică de sare și zahăr, acest tip de soluție nu ajută la conservarea alimentelor.

Concluzie: soluția hipotonică favorizează fluxul osmotic în celulă cu o presiune osmotică scăzută.

Ce este o soluție hipertonică?

O soluție hipertonică are o tonicitate ridicată. Ea are o concentrație de soluți de sare și zahăr mai mare decât cea din sânge.

În comparație cu o soluție hipotonică, o soluție hipertonică urmărește reechilibrarea concentrației unei celule cu mediul înconjurător. În acest caz, presiunea osmotică este mai mare - din cauza unei concentrații mai mari de soluți - ceea ce permite soluților să se deplaseze de-a lungul unui gradient de concentrație (de la o concentrație ridicată la o concentrație scăzută). Atunci când o soluție este hipertonică, acest lucru poate provoca contracția și micșorarea celulelor - ca urmare a mișcării nete în afara celulei prin membrana semipermeabilă.

Soluțiile hipertonice sunt utilizate pentru a conserva alimentele datorită concentrației mai mari de solut de sare și zahăr. De exemplu, peștele este adesea înmuiat sau ambalat într-o soluție hipertonică pentru a ucide microbii care se pot adăposti în mediul în care este păstrat peștele. Acest lucru se datorează faptului că celulele microbilor au o cantitate mai mare de apă decât de soluți în comparație cu conținutul de apă dintr-o soluție hipertonică. Lipsa de apă face ca celulele să se micșoreze, ucigând în cele din urmă microbii.

Concluzie: Soluția hipertonică favorizează fluxul osmotic în afara celulei.

Ce este o soluție izotonică?

O soluție izotonică este o soluție care conține aceeași concentrație de apă și de soluți, de exemplu sare.

Dacă concentrațiile de soluți sunt egale în interiorul celulei și mediul înconjurător, nu va exista un câștig sau o pierdere netă de apă din celulă. O astfel de situație se numește izotonică.

Și din cauza concentrațiilor egale de solut, astfel de soluții izotonice nu sunt utile pentru conservarea alimentelor.

Concluzie: o soluție izotonică nu favorizează nici un flux osmotic (din cauza faptului că are presiuni osmotice egale).

Băuturile sportive


Băuturile sportive, cunoscute și sub denumirea de băuturi cu electroliți, îi sprijină pe sportivi în refacerea apei, a electroliților și a energiei, înainte, în timpul și după antrenament.

Principalele componente ale băuturilor sportive sunt apa, carbohidrații și electroliții. Fiecare joacă un rol important în performanța, recuperarea și hidratarea generală. În timp ce apa este potrivită pentru un efort de scurtă durată sau moderat, de exemplu la sala de sport, combinația de apă și electroliți din băuturile sportive poate ajuta o persoană să reîncarce și să refacă ceea ce se pierde de obicei prin transpirație - apă și electroliți - și, prin urmare, sunt mai potrivite pentru persoanele care au o activitate mai intensă de antrenament, fitness și efort.

Să analizăm mai îndeaproape modul în care soluțiile hipotonice, izotonice și hipertonice se aplică băuturilor sportive.

Cum funcționează băuturile sportive hipotonice?

Pur și simplu, lichidele dintr-o băutură sportivă hipotonică sunt absorbite mai repede în fluxul sanguin datorită concentrației mai scăzute de substanțe solubile și a cantității zero de carbohidrați pe unitate de volum.

Modul în care funcționează o băutură sportivă hipotonică este următorul: atunci când apa traversează o zonă cu o concentrație mai mică de solut, de exemplu intestinul, către o zonă cu o concentrație mai mare, de exemplu sângele, fluxul de osmoză este mai rapid și mai ușor, favorizând ulterior o hidratare mai rapidă.

Prin urmare, băuturile hipotonice sunt cele mai bune pentru o hidratare rapidă, mai degrabă decât pentru a furniza cantități mari de energie.

Cum funcționează băuturile sportive hipertonice?

Formulate cu mulți carbohidrați, băuturile sportive hipertonice sunt mai concentrate decât sângele - cea mai bună opțiune pentru persoanele care caută o băutură pentru a susține activitățile de intensitate ridicată.

Atunci când o soluție hipertonică ajunge în intestin, organismul trebuie să extragă apă din fluxul sanguin pentru a dilua soluții, și pentru a absorbi nutrienții înapoi în peretele intestinal pentru a-ți oferi apoi energia de care ai nevoie.

Băuturile hipertonice sunt cele mai bune pentru a introduce calorii în organism cât mai repede posibil.

Cum funcționează băuturile sportive izotonice?

Majoritatea băuturilor sportive tradiționale intră în categoria băuturilor izotonice - acestea furnizează o cantitate rezonabilă de energie și curăță intestinul destul de repede. De obicei, acestea furnizează de 1,5 până la de 2 ori mai mulți carbohidrați decât o băutură sportivă hipotonică și, din acest motiv, se pot comporta într-un mod similar ca băuturile hipertonice, dar sunt adesea preferate ca o versiune "diluată".

Băuturile izotonice sunt cele mai bune pentru antrenamentele de scurtă durată, cu o preferință pentru energie.

Cum să găsești cea mai bună băutură sportivă pentru tine.

De la preferințele personale, la tipul de exercițiu sau de activitate pe care îl faci, există mulți factori de luat în considerare atunci când alegi o băutură sportivă potrivită.


Tipul de activitate

Tipul de sport sau de antrenament va juca un rol în ceea ce privește băutura sportivă potrivită pentru tine. De exemplu, atunci când plănuiești o alergare ușoară, poți opta pentru o băutură care poate fi consumată atât înainte, cât și după antrenament, în timp ce, un sport de intensitate mai mare, o băutură care oferă energie optimă ar putea fi mai potrivită.

Preferințe personale

Gustul este la fel de important ca și ingredientele naturale, efervescența și chiar conținutul de cafeină. Păstrează același antrenament, doar schimbă băuturile. Nu-ți fă griji să-ți personalizezi băutura - și Sticla - în funcție de sportul ales.

Vremea

Când este cald, sau chiar foarte cald, vei transpira. Așa că poți înlocui energia ridicată cu o opțiune bogată în electroliți pentru a reface - rapid - ceea ce vei pierde prin transpirație.

Concluzie

O băutură sportivă corect formulată joacă un rol valoros în antrenament și performanță, dar atunci când alegi băutura sportivă potrivită, este important să stabilești ce ai nevoie și ce dorești să obții de la ea. Energie, hidratare sau ambele? Definițiile de hipotonic, izotonic și hipertonic pot fi folosite ca punct de referință pentru înțelegerea băuturilor sportive, dar fii pregătit să experimentezi în funcție de factori precum activitatea, randamentul, durata antrenamentului și nivelul de transpirație.