Îndulcitori alternativi și beneficiile lor

Îndulcitori alternativi și beneficiile lor

.
O rutină sănătoasă, un stil de viață sănătos Citire în curs Îndulcitori alternativi și beneficiile lor 3 minute Următorul Lasă energia să te învăluie

Hai să recunoaștem, tuturor ne place să ne răsfățăm cu dulciuri din când în când. O felie de tort, clătite sau poate ciocolată. Este normal, pentru că organismul uman are nevoie de zahăr. Acesta furnizează energia de care organismul are nevoie. Zahărul se găsește practic peste tot. De exemplu, o mare varietate de legume, fructe, cereale, sucuri, produse de patiserie și alte alimente sunt surse de zahăr.

Totuși, consumul excesiv de zahăr este considerat o cauză principală a obezității, ceea ce reprezintă un factor de risc pentru o serie de probleme grave de sănătate. Știai că o sticlă obișnuită de apă cu aromă de lămâie pe care o cumperi de la magazin poate conține până la 14 cuburi de zahăr? Acesta este un motiv serios pentru a ne gândi la ceea ce bem și mâncăm.

Din fericire, există îndulcitori alternativi care pot fi un substitut excelent pentru zahărul convențional.

Stevia

Acest îndulcitor natural creat din frunzele plantei dulci Stevia are o dulceață de până la 300 de ori mai mare decât cea a zahărului obișnuit. Însă, mai important, aceasta nu conține calorii și nu are nici un efect asupra nivelului de zahăr din sânge. În plus, este o sursă bogată de vitamine și minerale (cum ar fi vitamina C, calciu, potasiu, sodiu, fier etc.).

Sucraloza

O altă alternativă interesantă este sucraloza, un îndulcitor noncaloric utilizat în producția de alimente și băuturi. Îl poți folosi, de exemplu, la copt, gătit, dar îl poți amesteca și în cafea. Sucraloza este produsă printr-un proces similar cu cel al zahărului obișnuit, dar cu o diferență esențială în ceea ce privește compoziția chimică. Trei atomi de clor înlocuiesc trei grupuri de molecule de zaharoză pentru a crea un îndulcitor fără calorii.

Cum să reduci consumul de zahăr?

1. Reducerea treptată a consumului

Renunță la restricțiile drastice ce riscă mai degrabă să te descurajeze. În schimb, încearcă să reduci treptat cantitatea de zahăr din dieta ta. Dacă îți îndulcești cafeaua cu 2 lingurițe de zahăr, încearcă să reduci treptat cantitatea. Mai întâi, 1,5 lingurițe...

2. Reducerea cantității de zahăr din băuturile tale

Cantități mari de zahăr se ascund în majoritatea sucurilor îmbuteliate, a băuturilor carbogazoase, ceaiurilor cu gheață și a băuturilor energizante. O alternativă excelentă sunt băuturile Microdrink de la waterdrop®, care sunt complet fără zahăr și sunt disponibile în mai multe arome răcoritoare la alegere.

3. Mai puțin zahăr la copt și gătit

Rețetele de prăjituri și dulciuri conțin adesea mai mult zahăr decât este necesar. Experimentează cu reducerea zahărului și în bucătărie. Vei descoperi că îți va plăcea o versiune mai puțin dulce a prăjiturii tale preferate.

Consumul de prea mult zahăr nu numai că poate duce la obezitate și supraponderabilitate, dar poate provoca și boli cronice precum diabetul și cancerul. De aceea, este important să limitezi zahărul pe cât posibil. Începe treptat, concentrează-te pe consumul de băuturi mai puțin zaharoase și redu zahărul atunci când gătești și faci prăjituri.

Ținem pumnii!