Dacă nu știai deja, deshidratarea este legată de multe afecțiuni psihice, cum ar fi oboseala cronică, depresia, anxietatea și chiar psihoza (în situații mai grave). Nu ești sigur de ce se întâmplă asta? Citește mai departe și hai să aflăm mai multe!
Importanța apei
Ai citit asta de multe ori pe blogul nostru, dar hai să mai spunem o dată: apa este cheia supraviețuirii. O persoană obișnuită poate supraviețui până la trei săptămâni de când a încetat să mai mănânce. Cu toate acestea, fără apă, putem trăi doar trei zile. Nu numai că apa este necesară pentru îndeplinirea funcțiilor esențiale de către celulele noastre, dar și creierul nostru depinde de consumul de apă pentru a îndeplini funcțiile cognitive. Fără apă, creierul nostru nu poate funcționa la cea mai bună capacitate și, prin urmare, este de înțeles că o mai bună hidratare ajută la...
1. Reducerea riscului de anxietate
Te-ai întrebat vreodată de ce ți se oferă întotdeauna ceva de băut în momentul în care pășești într-un centru spa? Pentru că apa are proprietăți naturale de calmare! Chiar dacă nu te confrunți cu anxietate, consumul de apă poate ajuta la crearea unor sentimente de relaxare. De asemenea, dehidratarea epuizează nivelurile de aminoacizi din creierul tău și acest lucru duce la sentimente de anxietate, iritabilitate, deprimare și inadaptare.
2. Reducerea nivelului de stres
Atunci când nu ești hidratat corespunzător, corpul tău intră într-un cerc vicios de stres și deshidratare. Faptul că nu-i oferi corpului tău lichidele de care are nevoie îl stresează și mai mult, iar corpul tău reacționează apoi prin producerea de cortizol (aka hormonul stresului!). Cercetările au arătat că o deshidratare de doar o jumătate de litru este suficientă pentru a crește nivelul de cortizol.
De asemenea, nu ajută nici faptul că, atunci când ești supus unui stres cronic, glandele suprarenale nu mai pot funcționa la fel de eficient și acest lucru scade producția de aldosteron, necesar pentru reglarea nivelului de lichide și de electroliți din organism. Să bei suficientă apă și să-ți ajuți corpul să se calmeze, este cel mai rapid mod de a recăpăta echilibrul fluidelor și de a-ți reduce nivelul de stres, care la rândul său...
3. Scade riscul de depresie
Depresia este strâns legată de nivelurile scăzute de serotonină - un neurotransmițător important din creierul tău care ajută la creșterea sentimentelor de confort și fericire. Atunci când ești deshidratat, capacitatea creierului tău de a produce serotonină este limitată, deoarece corpul tău are nevoie de multă apă pentru a transporta triptofanul (un tip de aminoacid) în creierul tău pentru a fi transformat în serotonină. A avea niveluri insuficiente de serotonină poate duce la deprimare, chiar și atunci când lucrurile nu sunt de fapt atât de rele.
4. Prevenirea oboselii
Deoarece aproape toate funcțiile corpului nostru necesită un echilibru al fluidelor, chiar și cea mai mică scădere a echilibrului fluidelor ne poate afecta viața de zi cu zi. Dacă aceste lichide nu sunt înlocuite rapid, volumul nostru de sânge scade, iar inima trebuie să lucreze și mai mult pentru a se asigura că pielea și mușchii noștri primesc oxigenul și nutrienții de care au nevoie. Pe măsură ce deshidratarea își pune amprenta, organismul redirecționează sângele dinspre piele spre mușchii care lucrează. Acest lucru duce în cele din urmă la senzația de oboseală și amețeală.
5. Îmbunătățirea stării de spirit și a regimului de somn
Având în vedere că creierul tău (și restul corpului tău) este atât de dependent de apă, este de înțeles că menținerea unei bune hidratări te poate ajuta să te menții într-o stare de spirit bună. Studiile au arătat că persoanele care obișnuiesc să bea multă apă se simt mai încordate atunci când aportul de apă scade sub cel obișnuit. Prin urmare, consumul mai mare de apă poate ajuta la menținerea unei bune dispoziții, ceea ce, la rândul său, favorizează un somn mai bun, deoarece mersul la culcare neliniștit și agitat îți menține corpul treaz și alert. Imposibilitatea de a-ți deconecta complet mintea duce la un somn insuficient pe timpul nopții și la o dispoziție irascibilă a doua zi (și astfel, ciclul continuă!).
Concluzie
Prioritizarea hidratării este esențială pentru menținerea unei sănătăți mentale optime și a stării generale de bine. Menținerea unui nivel de hidratare optim ajută la scăderea riscului de anxietate și stres, susținând în același timp producția de serotonină. Acest lucru reduce riscul de depresie și promovează sentimentele de fericire. În plus, asigurându-ne că bem suficientă apă, ajutăm, de asemenea, la prevenirea oboselii prin menținerea echilibrului fluidelor, iar acest lucru facilitează apoi livrarea adecvată de oxigen și nutrienți în tot corpul. O hidratare optimă este, de asemenea, legată de o stare de spirit optimistă și de un somn mai bun, ceea ce-ți dă o senzație de revigorare atât fizică, cât și mentală. Dacă nu ai băut destulă apă astăzi, consideră că acesta este un memento să-ți iei sticla de apă lângă tine și să te hidratezi - corpul tău îți va mulțumi pentru asta!